Skip to main content

Internationaliserede domænenavne (IDNs) er centrale for enhver virksomhed med globale ambitioner. IDN – domænenavne, som bruger ikke-latinske tegnsæt – lever op til den sproglige mangfoldighed hos verdens internetbrugere. De gør det også lettere for virksomheder at målrette deres markedsføring og kommunikation til markeder, som bruger ikke-latinske tegnsæt.

Internettet er i stigende grad multisproget

Internetbrugere over hele verden har brug for at kunne få adgang til information på deres eget sprog. Med kinesisk, arabisk og japansk blandt de primære sprog , der tales af brugerne, ville det være en fejltagelse at antage, at alle internetbrugere bruger det latinske tegnsæt, når de foretager en søgning.


Et internationalt domænenavn gør det muligt for en hel webadresse, til venstre og til højre for punktummet, at blive vist på brugerens eget sprog. Det vil sige, at de ikke er nødt til at bruge og i givet fald kæmpe med ukendte tegn, når de søger på en hjemmeside. Det betyder samtidig, at fordi brugerne ikke skal arbejde så hårdt for at finde dig, vil de være mere tilbøjelige til at huske dig. De vil uden tvivl også lægge mærke til – og sætte pris på – at du tager hensyn til deres unikke sprogbehov.

IDNs giver internetbrugere en stemme

I takt med at internettet i stadig stigende grad bliver multisproget, arbejder ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) aktivt for at udvikle og fremme brugen af IDN. Der er registreret over 8 millioner IDN-domænenavne siden indførelsen i 2009, og de udgør nu 3 procent af verdens domæner. Der sker flest registreringer i Asien-Stillehavsområdet. Og tegnsættene i de registrerede IDN-domænenavne hænger sammen med de sprog, der bruges i forskellige lande og områder.


Source

Den generelle accept af IDN har udviklet sig langsomt, da domænenavneservere kun understøtter det engelske alfabet (A – Z), tal (0 – 9) og et par tegnsætningstegn (bindestreger, punktummer). Men takket være bestræbelserne i ICANN og styringsgruppen for universel accept (Universal Acceptance Steering Group) har domænenavnssystemet udviklet sig, så det kan holde trit med udviklingen af domænenavne, der bruger ikke-latinske tegnsæt.

Punycode er et system, der er udviklet til understøttelse af ikke-latinske tegnsæt. Punycode konverterer ikke-latinske tegnsæt og specialtegn (som accenter) til koder, der kan læses af DNS. For eksempel skaber españa.com konverteret af Punycode domænet xn--espaa-rta.com. DNS vil ikke have problemer med at genkende xn--espaa-rta.com, da det ikke indeholder ikke-latinske tegn. Punycode konverteringen er entydig, og det er dermed også muligt at regne baglæns til españa.com hvis man starter med xn--espaa-rta.com.

IDN udvider din forretning over hele verden!

IDN er afgørende for at realisere nye markeder. Hvis du er i stand til at kommunikere på lokale sprog, kan brugerne lettere få adgang til dine tjenester, brugeroplevelsen forbedres, og din branding bliver mere intuitiv, da brugerne kan bruge præcist de ord, de umiddelbart ville indtaste i en søgemaskine for at finde en virksomhed som din.

Vi hjælper dig gerne videre. Du kan registrere internationaliserede domænenavne gennem EBRAND. Vi tilbyder et omfattende udvalg af internationaliserede domæneendelser på forskellige sprog. Hvis du har yderligere spørgsmål til, hvordan IDN virker, eller ikke er sikker på, om IDN giver mening for din virksomhed, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vil hellere end gerne drøfte, hvilke muligheder der er de bedste for dig!

EBRAND

Author EBRAND

More posts by EBRAND